Services: Architecture, Medical Equipment Planning, Interior Design, Construction Administration

Project Size: 275,157 sq. ft.

Location: Phoenix, Arizona

U.S. Department of Veterans Affairs | Phoenix Community-Based Outpatient Clinic

At 275,157 square feet, the new Phoenix facility will be one of the largest VA outpatient clinics in the U.S., with more than half a million visits per year anticipated. The five-story clinic will include multispecialty and telehealth clinics, an education center, pathology and imaging. A full kitchen and canteen for staff and patients will be on the first floor. The second floor will house one of the largest outpatient mental health clinics in the valley providing counseling and specialty mental health services, such as biofeedback and transcranial magnetic stimulation (TMS).

Floors three, four and five will feature an innovative planning approach for the PACT module, which will accommodate 72 PACT teams serving approximately 180 exam rooms. Each PACT module will include integrated mental health, women’s health, nutrition and pharmacy consultation. The clinic design also emphasizes technology-based care including remote diagnostics and telehealth to serve patients from their homes or other clinic sites. Electronic self-check-in and mobile check-in are among the technology-centered amenities incorporated into the design.

Read More

The VA Phoenix clinic design is inspired by Arizona’s vibrant color palette, striations, elevations and geological formations. The site, located in the City of Phoenix Valley Metro light rail Gateway district, includes transit-oriented development (TOD) features with access to public transit, pedestrian connectivity, shading and other features required pursuant to the prevailing City of Phoenix Walkable Urban (WU) Code. The five-story building integrates with the site to capture mountain views that surround it.

Other key design elements of the clinic include deep fissures carved into the facades and roof of the building, which align with the rugged terrain. Sun-shading systems are integrated into the façade to efficiently and economically manage heat gain and ensure comfort. Dappled light filters through louvered panels into the cool and sleek interior, which mimic shade trees in an oasis. Linear paths and stairs frame the lobby to guide horizontal and vertical circulation and wayfinding.

Pin It on Pinterest