fbpx
 

Services: Planning, Programming, Architecture, Interior Design, Construction Administration​

Project Size: 55,000 sq. ft.

Location: Lawrence, Kansas

Lawrence Police Department Headquarters

Home to the University of Kansas, the city of Lawrence has steadily grown to more than 90,000 residents. To keep pace with this growth, the Lawrence Police Department gradually expanded and took over spaces throughout the city. This resulted in no dedicated headquarters and departments being housed in six different locations with limited space and disrupted workflows. As part of the city’s 2019 capital improvement plan, the city approved funds for a new police headquarters that would bring all departments under one roof and provide a stronger presence in the community.

Situated on a 29-acre site, the two-story building is nestled within a park setting. The headquarters is built into the grade to essentially provide two ground floors as well as a secure and public entrance. The public upper floor offers a glass entry and lobby as well as administration and sergeant office. The lower level offers a secure entrance with work and briefing areas, locker rooms, laundry, etc. A public park will be developed in phases over the next 10 years to meet the needs of the city and include features such as a shared-use path, treehouse, rope bridge, fitness equipment and a boulder plaza with water spray features.

Read More

Anticipating future growth, the building includes approximately 20% unfinished shell space that can be finished out later to accommodate department needs. The new facility was designed with an emphasis on energy efficiency, which includes mechanical systems that are up to 30% more efficient than the current building code, 100% LED lighting, large overhangs for shade, a reflective roof that minimizes heat absorption. The south façade of the build also features fritted glass which helps reduce glare, cuts cooling costs and eliminates the need for any window coverings.

When complete (est. fall of 2020), the new 55,000-sq. ft. facility will feature an open two-story floor plan with secured parking, an inviting open lobby with interview rooms, a community room, ample administration spaces with collaboration areas, secure property rooms and storage, a crime lab, records storage, an exercise room and outdoor workout areas, among several other amenities.

Pin It on Pinterest